KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Share
start
CAO onderhandelingen net achter de rug en nu wordt er geklaagd dat er een chauffeurstekort is.
Men zag dit jarenlang aankomen maar ze staken hun kop in het zand, sterker nog, de chauffeurs en hun behoeften staan bij de meeste bedrijven op de laatste plaats. TLN beweert namens alle transportbedrijven te spreken en heeft met deze onderhandelingen (CAO) ook weer laten zien dat de beroepschauffeurs geen inbreng hebben in deze maatschappij.
Een achterliggende gedachte kan zijn dat bewust voor deze strategie wordt gekozen, om bij de westerse chauffeur het vak zo onaantrekkelijk te maken waardoor er geen westerse mensen het vak meer willen uitoefenen, met als gevolg dat men op grote schaal straks chauffeurs uit andere lidstaten kan werven !

Wat maakt beroepschauffeur worden heden onaantrekkelijk?

Het imago van een beroepschauffeur is de laatste jaren enorm beschadigd !

Voor het grote publiek is het niet relevant uit welk lidstaat een vrachtwagen komt, dus als er onkunde aan het licht komt en gebrek aan normen en waarden, dan is het al snel de chauffeur die in het algemeen hierop wordt aangekeken.
Overlast door parkerende vrachtwagens kwam eerder bijna niet voor, maar door het op straat gooien van afval en dergelijke en dat overlast door drankgebruik aan de orde van de dag is, besluiten veel gemeenten een algemeen parkeerverbod (zones) op te nemen in het AVP.

Bedrijven waar men vroeger de nacht kon doorbrengen om de volgende dag te laden of te lossen kiezen nu vaak voor een overnachtingverbod.
Dit is niet alleen in Nederland maar ook in andere lidstaten het geval. Hierdoor overnachten vrachtwagenchauffeurs verdeeld over Nederland, dus in het zicht van de burger. Pompstations en plaatsen waar je nog wel mag staan zijn overvol en wekt tegenzin op bij de mensen die eventueel voor het vak chauffeur zouden willen kiezen.
Overheidsinstellingen kiezen ook nog voor de makkelijke weg, namelijk in plaats van de vervuiler te beboeten wordt er een algemeen verbod ingesteld. Bijvoorbeeld in Venlo bij de oude grens wordt een strijd gevoerd door de omwonenden om een overnachtingverbod te krijgen op het terrein van de oude grens. De burger geeft vooral aan dat het dumpen van afval de grootste ergernis is en acties van burgers leiden tot niets. Het imago van chauffeurs verslechterd hiermee. De milieupolitie moet vaker en harder optreden in plaats van parkeerterreinen af te sluiten.

LONEN

Transporteffect heeft al eerder gepubliceerd over de beloningen die een vrachtwagen chauffeur heeft voor zijn werk en ook hoe de ontwikkelingen waren over de afgelopen 10 jaar (zie link hieronder).
Tot op heden zijn wij nog steeds van mening dat de 10 %, verdeeld over stappen, een druppel op de gloeiende plaat is, zeker nu de toekomst een economische groei laat zien en een tekort aan chauffeurs dreigt. Hierbij ook de inflatie (geld ontwaarding) meenemende, vindt Transporteffect dat het een matig resultaat is (zie grafiek inflatie hieronder). De meeste beroepschauffeurs zijn treden of zelfs schalen teruggevallen door de recessie en daarbij is ons loon niet verhoogd zoals in andere sectoren. Dan moet je toch denken aan vraag en aanbod: is er veel vraag naar beroepschauffeurs dan zou je denken dat het loon aantrekkelijker wordt gemaakt.
Ook zou je je kunnen afvragen of de vakbonden de onderhandelingen beter hadden moeten voorbereiden. Nadat de onderhandelingen afgesloten zijn, schreeuwt men opeens in alle media om beroepschauffeurs.

WERKSFEER EN WERKDRUK

Doordat het imago van de beroepschauffeur gedaald is ondervindt een chauffeur een aftastende houding bij klanten. Een grote groep beroepschauffeurs zijn niet taalkundig of vakkundig en dat werkt ook door naar de klanten, waardoor deze minder aangenaam overkomen dan men zou mogen verwachten.

De boardcomputer die in veel gevallen is ingebouwd, is voor de werkgever een uitkomst maar voor een chauffeur een doorn in het oog.
De vrijheid die een chauffeur had is weggevaagd en controle is elk moment van de dag mogelijk. Men kan veel strakker plannen waardoor de druk op een werknemer in veel gevallen wordt verhoogd. Omleidingen, files en andere vertragingen worden niet meegenomen, waardoor er een diepe kloof ontstaat tussen theorie en praktijk, wat uiteraard de werksfeer niet bevorderd.
Een ondernemer kan daardoor een protocol opstellen dat men maar zoveel minuten tijd krijgt om bepaalde werkzaamheden te verrichten en alles eroverheen in mindering brengt op het uurloon. De boardcomputer is ook in veel gevallen te manipuleren door een werkgever zonder dat een werknemer hiervan op de hoogte is. Het kan en mag niet zo zijn dat een chauffeur 2 boekhoudingen moet bijhouden om te zien of er gegevens handmatig zijn veranderd.

Transporteffect heeft dit ook aangekaart bij de organisaties en is bezig steun te zoeken om hiervoor een protocol te ontwikkelen dat in de aankomende nieuwe CAO kan worden verwerkt (elke reactie maakt ons sterker).


STAND AIRCO

Een internationaal chauffeur heeft gewoon een standairco nodig. Het getouwtrek om een standairco verplicht te stellen eist zijn tol onder de chauffeurs. Nu is het zo dat het vaak extra kosten met zich meebrengt voor de chauffeur (al snel 1000 euro voor bijv. aanschaf eigen airco).
Transporteffect vindt dit onacceptabel en is hierover in discussie met meerdere organisaties. Een standkachel is de normaalste zaak van de wereld, maar als iemand in de vrachtwagencabine moet slapen bij +30 C, dan zegt een werkgever dat dat niet zijn probleem is.

CONCLUSIE

Door de imagoschade, de werkdruk en de werksfeer zal men niet snel iemand adviseren om beroepschauffeur te worden.
Het beroep heeft veel deuken opgelopen door de tijd heen en de toekomst ziet er zeker niet beter uit, mede door de plannen van de Europese Commissie. 

Transporteffect haalt alles uit de kast om het tij te keren zowel voor ons als beroepschauffeur, maar zeker ook voor de toekomstige chauffeurs.


Extra linken :
http://www.transporteffect.nl/wat_doen_vakbonden.html

http://www.transporteffect.nl/FISCAAL.html

http://www.transporteffect.nl/Kartelvorming_in_transportsector_dichterbij___.html

Reacties graag hier onder invullen.

Help ons ook met suggesties,aanmerkingen of opmerkingen.
Transporteffect heeft de ingangen maar wil graag gesteund worden door u.
(Aan het einde van de dag voegen wij die toe aan de webpagina.)
Facebook reactiesMarty Hirst  Het feit dat je 60+ uur in de week moet werken om een redelijke loon te krijgen - voor steeds meer verantwoordelijkheid, steeds meer persoonlijk risico, steeds meer werkdruk, steeds minder respect en waardering.

Jan Vd Plas  Idem

Milton Knoppers Ik weet niet hoor, maar t is maar wat je gewend bent! Ik zou zeggen ga eens solliciteren, en ga eens kijken hoeveel werk jij kan vinden wat โ‚ฌ2411 (=d5) bruto per maand kan verdienen. Het is mij nl nog niet gelukt! Dus zo slecht is het basisloon niet!

Marty Hirst  Je bent nog jong, Milton.
Nog niet bewust van hoeveel persoonlijke risico je loopt onderweg voor dat salaris.
Je auto is waarschijnlijk nog nooit kapot geslagen door vreemdelingen. Je bent waarschijnlijk nog nooit bedreigd en beroofd van je lading ofpersoonlijke bezittingen.
Je bent waarschijnlijk (nog) niet in de cel belandt in een vreemd land, voor dat salaris.
Je hebt nog geen rekening gehad van een baas voor gelede schade (financieel of materieel).

Dat komt nog. En dan mag je me vertellen of je voldoende betaald krijg voor wat je doet.

Taeke Riemersma  Hilton bij de hoogovens IJmuiden hebben ze 2700 voor 36 uur.

Sjouke de Jong  Zo is t maar Assen is v sommige belangrijker dan een cao onderhandelingen .

Elwin van Beesten  Wat dacht je van de belachelijke hoge boetes als je eens een krabbel niet op exact het goede plekje hebt gezet in de papieren. Of de controles waarbij net zo lang word gezocht tot ze eindelijk iets kleins hebben gevonden om je een bekeuring te kunnen geven

Vincent De Wolff  Dit wordt alleen maar in de wereld gebracht zodat met na een paar campagnes ongehinderd moe-landers kan laten rijden. Maar dan niet voor het zelfde loon van ons, maar voor minder. Dit werd jaren geleden ook al geroepen.. Toen zouden we tussen de 5 en 7

John Reuser  MOE landers ondertussen te duur, inderdaad een reden om Filipino's en dergelijke op de auto te krijgen, net zoals op de ferry boten..Paul Biemans Ik heb de oplossing voor chauffeurstekort op Engeland. Neem migranten aan die vinden d1 al prima denk. Het enigste probleem is dat als ze in Engeland zijn je ze waarschijnlijk nooit meer terugziet. Maar dan slopen ze ook geen vrachtwagens meer en beschadigen ze geen lading meer in Belgiรซ en Frankrijk

Ron Legemaat  we zijn het er allemaal over eens, maar acties e.d. doen we niet aan mee. kijk eens naar onze belgische en franse collega's, wij pikken het gewoon gelijk een stel makke schapen !!!

Ton Vermeulen Mensen ( organisaties) denken niet meer in oplossingen. Alleen zelf verrijking.

Rob Rendering Tja, vinden ze het nou echt vreemd dat niemand dit wil doen!?(voorheen het mooiste vak van de wereld)
HYPERLINK "https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1418225448274404&set=p.1418225448274404&type=3"

Gerard Pool Go hoe kan dat toch

Hilco Flinkert  Helemaal mee eens!!

Paul Jalving  Klopt wel deze tekst !

Rob Bloem  Dat krijg je nou met zo een afbraak cao... ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Dennis Klungers  Raar he

Wim Bouwers Yep, thats the spirit, van het negatieve uitgaan, daar trek je mensen mee aan. Sjezus wat een volk...


Peter Janssens Ik vind dat ze de spijker op de kop slaan, natuurlijk wel duizend mensen duizend wensen. Maar dit zijn wel goede argumenten is mijn mening, en ze kunnen het niet mooier maken dan het is. Maar mee eens er zijn ook mooie punten aan het vak alleen daar gaat dit artikel niet over. Grtn

Ben Sloot