KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Share
start

Hoe zit het nou ?
Welke landen staan DASHCAMS toe anno 2017.

Nadat verschillende media de suggestie wekten dat in Duitsland de dashcam verboden is, gebaseerd op een uitspraak van een rechtszaak, neemt Transporteffect dit niet zomaar over.

De boete die uit de uitspraak voortvloeide had te maken met schending van de privacywet en niet met het feit dan een dashcam is gebruikt.
Reden voor Transporteffect dieper erop in te gaan en daarbij ook kijkend naar andere landen.

Veel chauffeurs maken tegenwoordig gebruik van een dashcam daarom wil Transporteffect hier de nodige kennis verschaffen ingeval u een discussie krijgt met de controlebeambten.

Duitsland uitgebreid

Het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs.
Bij publicatie van de beelden moet rekening gehouden worden met de privacy. Publicatie kan verboden zijn als personen zijn te identificeren, hou hier dus ook rekening mee als u wat op social media zet.

Dashcam is niet verboden (geen boete wanneer voor het raam geplaatst).

Privacywet telt zwaar. Men kan alleen maar beelden openbaar maken als personen direct en indirect onherkenbaar zijn. Nummerplaten moeten dus ook onherkenbaar zijn.
Boetes tot 300.000 euro.
Men moet zeer goed overwegen of men het wil gebruiken om de bewijslast aan te tonen.

Recente zaken:

AG München (ref .: 343 C 4445/13) op 06.06.2013 heeft hier de beelden wel toegestaan, dit betrof ongeval met fietser.
13.08.2014 (Ref: 345 C 5551/14) in deze zaak werd het ook toegestaan om beelden te gebruiken.
04.05.2016 (Az.: 4 Ss 543/15) heeft de OLG Stuttgart ook nog besloten dat dashcam-opnames in een procedure toegestaan kan zijn. Dit geldt tenminste voor de vervolging van ernstige verkeersvergrijpen.
Het Landgericht München beschouwde de exploitatie van de opnamen in het civiele proces mogelijk, indien deze opnamen alleen voor de zaak werden gecreëerd en ervoor zorgden dat deze opnames na een bepaalde tijd verwijderd of overschreven zijn (LG München I, besluit van 14.10.2016, : 17 S 6473/16).

AG München oordeel van 09.08.2017 1112 OWi 300 Js 121012/17; was het oordeel: gebruik van camera strafbaar vanwege permanente opname en schending van de privacywet.
Deze zaak is in verschillende media in Nederland verschenen met de suggestie dat de dashcam verboden is.
(Zie het oordeel http://www.beckmannundnorda.de/serendipity/index.php?/archives/3487-AG-Muenchen-Bussgeld-wegen-Verstoss-gegen-Bundesdatenschutzgesetz-durch-Dashcam-im-PKW.html)

Transporteffect wil benadrukken dat u voorzichtig moet zijn met plaatsen van opnames op social media. (Zorg ook dat uw locatie uit staat)

Als volgt een lijst met welke landen het filmen als strafbaar feit zien en/of het als bewijslast gebruikt kan worden.
Privacywetgeving telt in alle gevallen, in hoeverre het verbod van toepassing is. Mocht u niet zeker zijn dan raden wij u aan deze wetgeving te raadplegen van het desbetreffende land.Met vriendelijke groet,
Team Transporteffect
Bronnen adac,wikipedia,anwb,rechtspraak,zdf,rechtsberatung, euroweeklynews,google

advertenties

steun ons door op advertentie te klikken