IKEA NEEMT MAATREGELEN TEGEN SOCIALE DUMPING IN TRANSPORT

IKEA heeft begin september een nieuw programma ingevoerd om de sociale en werkomstandigheden bij haar transporteurs te verbeteren. Dat voorziet in minimumstandaarden voor de onderaannemers - vaak Oost-Europese chauffeurs - van die transporteurs.
De Zweedse woonwinkelketen heeft in 2005 al een ‘Supplier Code of Conduct’ voor het wegtransport ingevoerd, de zogenaamde IWAY. “Sindsdien werkt IKEA Transport constant verder aan de verbetering van de sociale en werkomstandigheden van de chauffeurs die IKEA-goederen  vervoeren”, stelt het bedrijf.

Onder druk van de concurrentie zijn veel transporteurs die voor IKEA werken, de afgelopen jaren hun transportopdracht in onderaanneming beginnen geven aan Oost-Europese chauffeurs. Die werken vaak weken aan een stuk ver van huis en vertoeven meestal in het weekend in de cabine van hun truck. Deze schrijnende toestanden zijn onder andere te wijten aan het feit dat de Europese transportwetgeving niet duidelijk is.

De internationale transportvakbonden protesteren al jaren tegen deze vorm van sociale dumping die talrijke vervoergroepen hanteren. Zij organiseerden al enkele malen acties hiertegen, waarbij zij het vaak op IKEA gemunt hebben. De Zweedse groep streeft een duurzaam beleid na en de bonden hebben er een symbooldossier van gemaakt. De redenering van de bonden is dat als ze IKEA kunnen doen zwichten, andere multinationals zullen volgen.

Minimale voorwaarden

De IWAY-gedragscode is van toepassing voor de vervoerders met wie IKEA Transport een contract heeft, maar niet hun onderaannemers. Nu gaat IKEA een stap verder door per 1 september een nieuw ‘Sub-Contracting Chain Management Programme (SCCM) in te voeren. Daarin staan minimale voorwaarden die van toepassing moeten zijn bij de onderaannemers van die vervoerders.

Het SCCM is begin deze maand van start gegaan bij een aantal grote transportoperatoren die hun internationaal transport binnen Europa voor IKEA uitbesteden. In de loop van 2018 zal het SCCM-programma uitgebreid worden naar de andere Europese transportoperatoren.

Eind vorige week is er ook een ontmoeting geweest met de internationale federatie van transportbonden ITF om het SCCM-programma voor testellen. “Ook werd het dialoog verder gezet om te kijken hoe de werkomstandigheden in het vervoer in het algemeen kunnen verbeterd worden”, zegt IKEA in een communiqué.
Auteur:
philippe.vandooren
KENNIS IS   MACHT !

TRANSPORTEFFECT

INDEX