Verantwoording wordt altijd bij de chauffeur gelegd !

Het uurloon is laag (voor mbo nivau), maar de verantwoording het hoogst.

Hoe vaak hoor je niet " het is de fout van de chauffeur ! "

De chauffeur zegt meestal op zijn beurt het is de fout van de planning.

Het is menselijk dat men fouten niet graag toegeeft en dit komt in alle lagen van de bevolking voor.

Als we alleen al naar de politiek kijken kunnen we voorbeelden genoeg noemen.

Bij een beroepschauffeur is dit nog moeilijker, hij is onderweg en communicatie is vaak op afstand door middel van moderne technologie.

Kort door de bocht heeft de chauffeur alleen te maken met planners en die op hun beurt weer met de directie.

In deze constructie schuilen diverse gevaren. De directie geeft opdracht en werkdruk aan de planning dat een wagen kilometers moet maken en stilstaan kost geld.

Vervolgens voert de planning de druk op naar de chauffeur. Per slot van rekening wil een planner ook goed zijn werk doen en geen problemen hebben omdat men niet productief genoeg is.

Mooi voorbeeld is de storm van een maand geleden dat veel chauffeurs moesten doorrijden, ongeacht het gevaar dat er dreigde!

Meerdere problemen en situaties komen naar voren, wat we vervolgens zullen beschrijven.

Een planner zit altijd tussen twee vuren, maar trekt wel aan de touwtjes van de beroepschauffeur.

Als een beroepschauffeur de opdracht van een planner niet opvolgt kunnen de consequenties vaak ernstige gevolgen hebben voor de chauffeur en zijn gezinsleven. Als hij niet een zeer goede reden heeft (en bewijsbaar) dan is het volgens de CAO dienstweigering.

Dit is een reden voor op staande voet ontslag en men kan aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de geleden schade.

Heeft men wel een goede reden dan bestaat er een mogelijkheid voor een planner om het werk oninteressant en onaangenaam te maken. Uiteindelijk is een planner ook een persoon met emoties en uiteraard kan de ene persoon er beter mee omgaan dan de andere.

Nog een gevaar is dat directies altijd geneigd zullen zijn om het “voordeel van de twijfel” partij te kiezen. Het contact is hechter en een planner is moeilijk vervangbaar en kan relatief veel schade aanrichten voor een bedrijf als er boze emoties loskomen.

Verantwoording

Met dit in het achterhoofd is het geen eerlijke werkomgeving voor een beroepschauffeur en het wordt tijd dat hier bewust over nagedacht wordt en bewustwording wordt gecreëerd.

Door controle ambtenaren en wetgeving en directies van bedrijven wordt met de vinger gewezen naar de verantwoordelijkheid van de chauffeur.

Bijvoorbeeld als men de wettelijke rusttijden niet kan maken omdat anders een vracht niet op tijd geleverd kan worden of men geen tijd krijgt om een lading te zekeren van de planning.

Uiteraard zijn er best chauffeurs die de constante discussies niet erg vinden en een eigen plan trekken, ongeacht of een rit in gevaar komt met leveringen om zich strikt aan de wet te blijven houden.

Transporteffect vindt dat werkgevers die ervoor kiezen een transportbedrijf te willen runnen ook in de spiegel mogen kijken of men eerlijk blijft tegenover zijn werknemers.

Hiermee bedoelen we ook dat van de huidige moderne technieken (tracking) geen misbruik wordt gemaakt om werkdruk keer op keer te blijven verhogen voor de chauffeur en planning. Mochten er dan toch boetes of andere zaken zich voordoen niet het ondernemersrisico automatisch bij de chauffeur neer te leggen.

Transporteffect pleit ervoor om boetes in veel gevallen op naam werkgever uit te schrijven en niet op naam chauffeur wat in vele gevallen nu het geval is.

Een werkgever blijft anders de macht houden om het bedrag op het salaris van een werknemer in te houden. Hiermee wordt voorkomen dat een chauffeur moeite, tijd en geld moet investeren als er een bedrag betaald moet worden waarvan de chauffeur van mening is dat dit onrechtmatig is.

Voor ons is de huidige situatie de omgekeerde wereld, dat veel (psychische) problemen kan veroorzaken binnen een gezin en bij de werknemer zelf, hetgeen ook consequenties kan hebben op de concentratie en het rijgedrag alsmede de overige werkzaamheden zoals werkveiligheid.
Met vriendelijke groet,

Team Transporteffect
ZIE OOK,

http://www.transporteffect.nl/BOORDCOMPUTER_5_10_17.html
KENNIS IS   MACHT !

TRANSPORTEFFECT

INDEX