Weekendrust 45 uur " hot item " in de EU,
maar is het wel zo’n slechte regel ?


Nog niet zolang geleden werd er nooit nagedacht over het feit dat een chauffeur zijn 45 uur weekendrust in de cabine doorbracht.
Dit is ook niet zo verwonderlijk want het kwam niet zovaak voor bij de bedrijven dat men bleef overstaan.

Nadat de Eu de grenzen open hebben gegooid zagen veel bedrijven uit het oosten kans om geld te verdienen in de westerse wereld.
Afijn, over de gevolgen, de normen en waarden is al veel geschreven.
Wat opvalt is dat men in de gaten begint te krijgen dat de chauffeurs die weken onderweg zijn en daar ook voor kiezen, met hun beloning veel kunnen doen in eigen land.

Je kan het vergelijken bijvoorbeeld met het kopen van een goedkoop huis nabij het vliegveld en dan gaan klagen over overlast als er vliegtuigen opstijgen en landen.

Dus men krijgt door dat het veel al een toneelspeel is.
De Europese Unie ziet het als goede kans om via een andere weg Sociale Dumping aan te pakken.
Westerse bedrijven hebben in veel mindere mate te maken met een chauffeur die elders zijn 45 uur maakt, dan onze oosterse collega's.
Feit is nu eenmaal dat het transportwerk voornamelijk in West Europa ligt. Bedrijven als Warberer uit Hongarije maakt hiervan gebruik en heeft daarmee in de afgelopen periode miljoenen euro winst heeft kunnen noteren.
Men loopt nu te roepen dat de salarissen al opgetrokken zijn,
Als we dit mogen geloven is het kwaad is al geschiet,
Men heeft zich op een goedkopen wijze in de markt kunnen werken natuurlijk.
Chauffeurs van bedrijven die deze tactiek volgen verblijven een langere tijd aaneengesloten van huis.

De Europese Unie heeft besloten om sociale dumping aan te pakken, maar met uitzondering van de transportsector (detachering).

Omdat  de 45 uur niet meer in de cabine van een vrachtwagen mag worden doorgebracht levert dit voordelen op voor de lidstaten en het is een wapen om sociale dumping tegen te gaan.
De economie profiteert ervan als men een hotel moet nemen en vaak wordt een wagen achtergelaten op een bewaakte parking. Een chauffeur moet dan met een taxi naar een hotel gebracht worden. Dit zijn allemaal inkomsten voor het land waar men verblijft.
Ook zullen bedrijven meer de chauffeurs terug roepen, zodat minder vrachtwagens overblijven in de westerse landen.

Veel Nederlandse bedrijven hebben dus geen last van deze maatregel, tenzij men werkt met mensen uit het Oosten van Europa. Die chauffeurs hebben hun thuishaven niet bij het bedrijf waarvoor ze werken.

De vraag is dan moeten wij als westerse chauffeur niet blij zijn dat er streng op wordt gecontroleerd ?

Is
deze maatregel wel zo verkeerd als we naar het belang kijken van de westerse chauffeur ?

Met vriendelijke groet,

Transporteffect
AANTAL COMMENTAREN
Dre Oostdijk En jullie geloven in sprookjes ?

Lyco Vriesinga
Kunt u mij vertellen hoe door het verbod op 45u weekendrust in de cabine, sociale dumping wordt tegengegaan?
U denkt toch echt niet dat die chauffeurs in een hotel komen te liggen, mocht dat wel zo zijn dan het goedkoopste hotel wat er te vinden is, en met meerdere op één kamer, zonder koelkast en andere luxe, of bij de transportbedrijven in een unit met 4 stapelbedden, dus geen privacy.
En veel chauffeurs uit de MOE landen verdienen zo weinig dat een oponthoud bij een wegrestaurant of truckstop niet uit kan, anders blijft er geen geld over voor het thuisfront.
Het was veel beter geweest een wet te maken, dat de 45u aaneengesloten weekendrust thuis gemaakt moet worden, en dat is in het land waar de chauffeur woonachtig en sociaal plichtig is.
Rest mij nog één vraag ; wat is de ervaring van de schrijver van het artikel met een vrachtwagen en het rusten in de cabine?
Zelf ben ik bijna 58 jaar en heb mijn levenlang meer in een vrachtwagencabine geslapen dan thuis.

Marcel Steenbergen
Afgezien van het hele artikel, met grammaticale fouten, slaat de hele stelling negens op! Die 45u problematiek is voornamelijk een dingetje rondom de haven gebieden, waar badslippers ‘lokaal’ werk verrichten en telkens weer in die haven terugkomen... op lange afstanden is 45u in de auto geen uitzondering, en voor de chauffeur vaak geeneens een straf. Dat de badslipper er voor kiest die 45u bij de betaling van Senlis te maken is zijn probleem, niet het onze

Michel Koolwijk
Laat ze er nu eerst eens op controleren.
Je kan het verbod wel uitspreken, maar er vervolgens niets mee doen heeft geen effect..
In Bergen op Zoom zie ik ze nog ieder weekend staan.
Ga er maar eens heen, en aangezien ze in overtreding zijn, spit dan ook eens alle papieren uit.
Doen ze in België ook, en daar zijn ondertussen al heel wat malafide praktijken aan het licht gekomen.

Jaap Wardenburg
schiet het doel voorbij

Jan Wiertsema
Foute conclusie. Gebeurt nu al heel veel dat chauffeurs worden gewisseld in het weekeind. De vrachtwagen staat dan 45 uur op een parking van een tankstation. Meestal staan er stuk of 6, 7 van 1 bedrijf. 1of 2 chauffeurs blijven om om te passen en 5gaan er naar huis waarbij er 5 verse chauffeurs op de auto's komen. Kijk maar 's goed op met name veel Duitse parkeerplaatsen...... Dan heb je ook nog het probleem dat je in Duitsland en Frankrijk niet mag rijden op zondag, je wordt dan gedwongen om 24 uur extra te staan. Theoretisch zou je op zaterdagavond je auto kunnen verplaatsen maar als je al een paar plek hebt moet je dat vooral niet doen omdat je verderop zeker geen probleem plaats meer vind....

Arnold Bisschops
Die 45 uur regeling in de weekenden is in mijn ogen bedoeld om de dumping van chauffeurs die niet een paar weken maar maanden lang van huis zijn en de oneerlijke concurrentie tegen te gaan, ik vind dat het ook anders kon door b.v. de truck retour richting thuisbasis na bepaalde tijd, er zijn ook bedrijven die verre ritten hebben en met een beetje pech heb je 2 weekenden die je moet overblijven en dan zou je als chauffeur een hotel moeten opzoeken om dat de heren in Brussel het zo graag willen, alles ondoordacht, ze hadden ook een Europese regeling kunnen treffen om de dag en nachtvergoeding op Europees niveau omhoog te schroeven (verplicht) zo dat deze beroepsgroep allemaal het zelfde te besteden hebben en eventueel de vervoerder verplichten de bewaakte parkeerplaatsen in zijn onkosten op moet nemen en niet aan de chauffeur over moet laten, zo kan iedereen zich een warme maaltijd en ontbijt veroorloven en ook de sanitaire kosten, als dit goed geregeld was dan is een weekend in een truck helemaal geen probleem die cabine is tegenwoordig met alle snufjes voorzien, maar inderdaad niet bedoeld om er maandenlang in te vertoeven met een hongerloontje zodat je onderweg bang bent om 50 cent aan een wc of douche te betalen, als Brussel het minimumloon voor die oostblokkers nu eens omhoog schroeft excl. de dag en nachtvergoeding en zware boetes geven op Europees niveau dan is het zo afgelopen


Jan Wiertsema
Ook al geef je de oostblokkers 1000 euro per nacht dan blijven ze nog zelf koken en kamperen. Ze geven dat geld in hun thuisland uit om broers zusters ouders een goed onderdak te geven en fatsoenlijk te eten. Eigenlijk zijn ze slimmer dan wij......

Arjan Bakker
3 weken terug ben ik vlak voor Caen aan de kant gezet voor controle. Alles werd uitgezocht t/m cmr's, gereden kilometers per dag etc. Gelukkig was alles in orde. Ik heb de vraag gesteld aan de controleur omtrent de 45h rust in de cabine....

Zijn antwoord: IK PERSOONLIJK bekeur geen Nederlandse chauffeurs die bijvoorbeeld 3x per jaar hun 45h rust maken in de cabine. Dat is niet waar naar op zoek ben. Ik wil de Oost Europese chauffeurs beletten oneerlijke concurrentie te zijn ten opzichte van Franse chauffeurs. Denk er wel aan dat mijn collega's hier eventueel dus wel voor kunnen bekeuren.

Paul Martens Ja de neoliberalen blijven voorlopig hun zakken ongenadig volladen heden ten dage. Of Pjotr nou met vier mede Borissen overnacht in een F1 hotel in Frankrijk á €35 per nacht zal deze slavendrijvers aan hun reet roesten. Zolang er in het voormalig Oostblok er tot zo’n 65% minder loonbelasting hoeft te worden betaald blijven de Ruttes van deze wereld schaterlachend lachen. O ja, VVD stemmen en je Björn blijven ophalen bij de Ikea houdt deze shitzooi in stand. Gaaf land hè!

Roy Peters
Feit van deze maatregel is dat de chauffeurs die er voor kiezen om 4 weken weg te zijn hier ook mee te maken hebben.

Joop Aberson
er is al iets nieuws gezien bg slapen in de palletkist ben je niet in de cabine en denken ze nou echt dat die in een hotel gaan overnachten als ze al geen 3 euro uitgeven om te douchen terwijl ze een uur met tegen wind nog stinken dan een hotel zeker niet dus laten wij met zijn allen maar eens ophouden over dit gezeik want hier komen we toch niet uit over 50 jaar misschien

Jacques Cop
Man toch kijk een rond hoe die moeten leefen en overal onder de prijs rijden denk toch aan u kinderen
advertenties

steun ons door op advertentie te klikken

KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Share
DELEN
Chauffeurs eisen veiligheid !! VACATURES (logistiek en transport) ChauffeursNieuws Vrienden van Chauffeursnieuws TRANSPORTEFFECT NL Beroepschauffeurs Preventie Groep

FACEBOOK GROEPEN

CHAUFFEURSNIEUWS 2.0
14/03/2018