KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Share
DELEN
 
In het Europees recht is het momenteel verboden om weekendrust door te brengen in de cabine van de vrachtwagen (Verordening 561/2006 artikel 8).

Landen als onder andere Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Italië, Luxemburg, Denemarken, Verenigd Koninkrijk(eigen verbod), Zwitserland(eigen verbod), Zweden en Noorwegen.
Handhaven nu een verbod op de weekendrust in de cabine.

Onlangs heeft wegvervoerder Vaditrans bezwaar gemaakt tegen geldboetes van 1.800 euro die België oplegt aan chauffeurs die toch in hun cabine hun reguliere weekendrust doorbrengen, maar nu dat de advocaat-generaal van het Hof achter het verbod staat tot weekendrust in de cabine door te brengen, wordt het bezwaar waarschijnlijk verworpen.

België wilde ook van het Europese Hof vernemen hoe het langdurig rusten in vrachtwagencabines zich verhoudt tot het Europese recht.

De advocaat-generaal bij het Hof, EvgeniTanchev gaat nu mee met de landen die het verbod handteren en dit betekent vrijwel zeker dat ook het Hof zal besluiten dat het verbod op weekendrust in cabines dus wettelijke basis heeft in alle lidstaten.
De advocaat-generaal heeft onderzoek gedaan naar de handhaving van de verordening in 24 Europese lidstaten. Het leverde als uitkomst op dat het nu in negentien landen al verboden is de weekendrust in de cabine door te brengen.

In vijf landen mag dat nog wel, waaronder Nederland.
Het standpunt van de advocaat-generaal komt overeen met dat van negen Europese lidstaten, die onlangs een oproep aan de Europese Commissie deden om nu snel met maatregelen te komen een einde moeten maken aan de misstanden in het Europese wegvervoer omtrent de weekendrust.

Nog een kleine tegenstand tegen het verbod zoals in Italië; Isabella De Monte, rapporteur van het Europees Parlement van de Vervoer Commissie heeft op 10 november nog aangegeven op de conferentie DiraQuadra Europa in Verona, dat ze een dwingen van een chauffeur om te scheiden van de vrachtwagen te ver vindt gaan.
Als mede nog een klein aantal collega’s.

Transporteffect vermoed dat de nieuwe Minister van Infrastructuur en Milieu Cora van Nieuwenhuizen nu wel mee zal moeten om ook in Nederland weekendrust in de cabine snel te gaan verbieden.

Een aantal boete bedragen bij het negeren van het verbod.

België- 1800 euro
Duitsland- 60 en 180 euro voor elk uur dat de chauffeur niet rust.
Frankrijk - max. 30.000 euro, 1 jaar gevangenis straf

Mochten er mensen meer weten gaarne vermelden in de reacties.


Met vriendelijke groet,


Transporteffect
Weekendrust in cabine wordt minder en minder getolereerd.

advertenties

steun ons door op advertentie te klikken