Bandenvernieuwing in het gedrang

Bandenvernieuwing in het gedrang

Met een almaar stijgende afzet in de truckmarkt, is de vraag gerechtvaardigd of ook de bandenbranche daarvan profiteert. “De afzet in truckbanden groeit wel, maar de omzet groeit niet. Dat komt door de toenemende verkoop van nieuwe, goedkope banden uit Azië”, zegt Tim van der Rijken,

algemeen secretaris van bandenbranchevereniging VACO. Nieuwe Aziatische banden worden momenteel vaker gekozen dan het laten vernieuwen van banden, wat bandenvernieuwers serieus bedreigt. Actie is geboden, aldus Van der Rijken in het Dossier Banden in de nieuwste editie van TTM.nl magazine.

retreadingMet een almaar stijgende afzet in de truckmarkt, is aan het begin van dit Dossier Banden de vraag gerechtvaardigd of ook de bandenbranche daarvan profiteert. “Dat is nog niet het geval. Dat komt enerzijds doordat de stijging in verkochte trucks pas na enige tijd doorvertaalt in een volumestijging in banden. En anderzijds door de toenemende verkoop van nieuwe, goedkope banden uit Azië”, zegt Tim van der Rijken, algemeen secretaris van bandenbranchevereniging VACO. Nieuwe Aziatische banden worden momenteel vaker gekozen dan het laten vernieuwen van banden, wat bandenvernieuwers serieus bedreigt. Actie is geboden, aldus Van der Rijken.

Volgens de VACO is in het eerste halfjaar van 2015 in de truckbandenmarkt een heel kleine volumestijging gerealiseerd. “We liften dus een beetje mee op de groei in truckafzet, maar er is geen omzetstijging door een tendens naar de aanschaf van goedkopere Aziatische banden. Lang was het zo dat een band vernieuwen goedkoper was dan de aanschaf van volledig nieuwe banden. Die situatie is nu door de prijsstelling van diverse Aziatische fabrikanten achterhaald. En dus kiezen steeds meer transporteurs nu liever voor nieuwe goedkope banden dan hun kwaliteitsbanden nog eens te laten vernieuwen. Ook al is de prijs per gereden kilometer van een vernieuwde band lager, omdat ze langer meegaan. Zonde, want een nieuwe band kost veel meer grondstof en is verantwoordelijk voor meer CO2-uitstoot. Het milieu is er absoluut niet mee gebaat. De Aziatische band heeft dan weliswaar gewonnen aan kwaliteit de afgelopen jaren, veel zijn nog altijd moeilijk vernieuwbaar. De bandenvernieuwingsbranche ondervindt hier echt schade van en het is hoog tijd om actie te ondernemen. Zeer binnenkort stappen we onder meer naar de politiek in een poging deze tendens te stoppen. Een bandenvernieuwingsbedrijf is een technisch zeer gespecialiseerd, kapitaalintensief bedrijf. Als deze bedrijven omvallen, komen ze niet zomaar terug. Het milieuleed is dan niet te overzien. ”

Negatieve impact
René van Maasakkers, directeur van Profile Tyrecenter Truck Europe, herkent de door de Van der Rijken geschetste trend. “Maar ik zie het vooral bij trailerbanden voorkomen dat er vaker gekozen wordt voor een goedkoper Aziatisch product dan voor vernieuwing. Bij trucks, op de zwaar belaste aangedreven assen, kiest men nog wel vaak voor vernieuwing. Ik deel de zorg van de VACO waar het gaat om de negatieve impact op het milieu en de schaarste van grondstoffen. Of dit probleem groot genoeg is om een politieke kwestie van te maken weet ik niet. Kijkend over de landsgrenzen zie ik in bijvoorbeeld Frankrijk dat er nog heel veel vernieuwd wordt. In het buitenland wordt sowieso meer vernieuwd, zo’n 50 procent, terwijl dat percentage in Nederland maar op 30 procent ligt.”

Raw materials
Ook Steven de Bock van Bridgestone Europe ziet retreading teruglopen. “Het klopt dat de retread-markt dalende is. Dit heeft te maken met de ‘raw materials’ die goedkoper worden. Daardoor worden de prijzen van nieuwe banden lager. Er bestaat inderdaad een stevige vraag naar goedkope Chinese banden. Deze banden zijn momenteel goedkoper dan een premium retread-merk en daardoor daalt de vraag naar retread. Ik wil overigens wel opmerken dat die Chinese banden niet recyclebaar zijn.”

Reacties