Calais Eurotunnel

Calais Eurotunnel

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn niet de enige die iets moeten doen aan de situatie in Calais, ook andere Europese landen moeten iets doen.

In een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph schrijven de Franse en Britse minister van Binnelandse Zaken Bernard Cazeneuve en Theresa May dat de situatie bij Calais een “globaal migratieprobleem” is.

Vluchtelingen, vooral afkomstig uit Afrika, overspoelen de Eurotunnel in Calais. Deze vluchtelingen willen de oversteek naar Groot-Brittannië maken. Het verkeer komt steeds vaker stil te liggen omdat migranten proberen vrachtwagens in te klimmen. Dit kan leiden tot verschillende gevaarlijke situaties. Het heeft zelfs een leven van een Soedanese vluchteling gekost die onder een vrachtauto terechtkwam.

downloads (1)

37.000 migranten hebben al een poging gewaagd om de overkant te bereiken. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben beide al aanvullende maatregelen genomen zoals plaatsing van meer hekken en extra politie-inzet. Groot-Brittannië steekt bijna 10 miljoen euro in deze betere beveiliging. De controles zijn tegenwoordig dusdanig streng geworden dat de migranten het op een andere manier gaan proberen. Zo proberen ze nu de andere kant van Het Kanaal te bereiken door op treinen te springen.

‘Onze straten zijn niet van goud’

Cazeneuve en May roepen nu de hulp in van andere EU-landen. Deze landen moeten volgens de ministers ook hun verantwoordelijkheid nemen.

“Deze situatie kan niet worden gezien als een probleem van alleen onze landen. Het is een prioriteit op Europees en internationaal niveau. Veel migranten zijn hier terechtgekomen via Italië, Griekenland of andere landen. Daarom roepen we de hele EU op dit probleem aan te pakken.”

De uiteindelijke oplossing is volgens de ministers het duidelijk maken aan de migranten dat ze hun welvaart niet moeten zoeken in Europese landen. Afrikaanse landen moeten volgens hen geholpen worden op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, zodat inwoners daar willen blijven en illegale migratie wordt tegengehouden. Ook zal de toelage die Groot-Brittannië nu aan vluchtelingen geeft worden aangepast, zodat het hopelijk minder aantrekkelijk zal worden voor migranten.

“Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo – onze straten zijn niet geplaveid met goud.”

Reacties