Eerste boetes voor omzeilen kilometerheffing

Eerste boetes voor omzeilen kilometerheffing

Truckers die de kilometerheffing omzeilen, kunnen voortaan worden beboet. In de praktijk gaat het vaak om vrachtwagens die nog geen registratietoestel in de cabine hebben. Er zijn ook nog steeds veel klachten over defecte toestellen.

Vorige week vrijdag werd na een lange aankondigingsperiode de kilometerheffing voor vrachtwagens ingevoerd. Chauffeurs of bedrijven van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton moeten voortaan beschikken over een speciaal toestel om die kilometerheffing te berekenen. De prijs varieert afhankelijk van het aantal gereden kilometer, het type wegen en het soort vrachtwagen. Concreet gaat het om 7,4 tot 29,2 cent per kilometer.

Wie de kilometerheffing probeert te ontwijken, kan vanaf nu worden beboet. De eerste dagen beloofde de belastingdienst een oogje dicht te knijpen, maar de gedoogperiode is nu voorbij. Vanochtend werden dan ook de eerste boetes uitgedeeld voor deze overtredingen.

In de praktijk gaat het vaak om vrachtwagens die nog geen speciaal toestel in de cabine hebben. Daarnaast zijn er ook nog veel klachten over defecte toestellen. “Onze controleurs kunnen vrij snel zelf zien wat het probleem is”, zegt David Van Herreweghe van de Vlaamse Belastingdienst aan VRT Nieuws. “Is het gewoon uitgeschakeld of is er echt een technisch defect? In dat laatste geval kan uit latere analyses blijken of het al dan niet terecht was.”

Volgens de transporteurs werkt tien procent van de registratietoestellen niet, volgens de belastingdienst gaat het maar om 1,5 procent.

Reacties