Enorme file door grenscontroles Oostenrijk

Enorme file door grenscontroles Oostenrijk

BOEDAPEST/WENEN –
Aan de Oostenrijkse grens op de Hongaarse snelweg M1 is maandag een file van 30 kilometer ontstaan door verscherpte grenscontroles in Oostenrijk,

aldus het Hongaarse persbureau MTI. Ook bij andere grensovergangen staan in Hongarije kilometerslange files.
Oostenrijk heeft afgelopen nacht speciale grenscontroles ingevoerd met de bedoeling mensensmokkelaars te dwarsbomen. Volgens Oostenrijkse media meldde de politie maandagmorgen „al de eerste successen”. De politie vond een uur na het begin van de acties dertien vluchtelingen in een Chrysler Voyager gepropt. Ze zouden uit Aleppo (Syrië) komen. De auto had een Frans kenteken.
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, kondigde zondag verscherpte controles aan van verdachte grote voertuigen. Maar een politieman zei maandag in Oostenrijkse media dat in principe alle voertuigen verdacht zijn.
Mikl-Leitner zei maandagmorgen dat aan de grens al tweehonderd vluchtelingen zijn onderschept en vijf smokkelaars gearresteerd. Wenen bestrijdt dat de grenscontroles indruisen tegen de Europese Verdragen van Schengen. Het zijn op de veiligheid gerichte controles van het verkeer, luidt de Oostenrijkse lezing.
Donderdag werd ten zuidoosten van Wenen langs de snelweg een vrachtauto met de stoffelijke resten van 71 vluchtelingen gevonden. De auto was uit Hongarije gekomen langs de snelweg die Boedapest met Wenen verbindt. Er zijn vijf arrestaties verricht in het onderzoek naar de gruwelijke dood van deze vluchtelingen.

Reacties