Gezond verstand Belgen moet verkeersdoden terugdringen

Gezond verstand Belgen moet verkeersdoden terugdringen

De Belgische minister van Mobiliteit vraagt burgers om mee te denken over de verkeersproblemen. De overheid zelf slaagt er nog steeds niet in om het aantal verkeersdoden flink terug te dringen.

In een brief aan de Belgische krant de Standaard roept Jacqueline Galant nu de hulp van de bevolking in.

In 2011 werd in België afgesproken dat het aantal verkeersdoden in tien jaar tijd moest worden gehalveerd van 840 naar 420. Het doel lijkt niet te worden gehaald, want vorig jaar vielen er nog 715 doden in het verkeer. Ter vergelijking: in Nederland verongelukten vorig jaar 570 mensen. “De impact van de overheid heeft zijn limieten bijna bereikt. Ik ben een minister, geen tovenaar”, zegt Galant in de krant.

De Belgische overheid nam in de afgelopen jaren verscheidene maatregelen. Recidivisten worden zwaarder gestraft en de pakkans is groter geworden. De maatregelen helpen echter weinig, vandaar de brief van de minister. “Ik doe een beroep op jullie gezond verstand”, zegt Galant. Als voorbeeld noemt ze het verplicht stellen van een helm voor fietsers of de invoering van een alcoholslot.

Galant wil vooral meer draagvlak krijgen voor de maatregelen. “Anders is de overheid de boeman met het opgeheven vingertje.

(WWW.NOS.NL)

Reacties