Italiaanse maffia al jaren actief op bloemenveiling FloraHolland

Italiaanse maffia al jaren actief op bloemenveiling FloraHolland

De politie meldde op 29 september dat sierteelthandelaren en -transporteurs in Aalsmeer slachtoffer zijn van de Italiaanse maffia. De Zuid-Italiaanse maffia blijkt al jaren actief op bloemenveiling FloraHolland.

Tientallen bloemenhandelaren en transporteurs zijn opgelicht. De schade loopt in de miljoenen. Deze week zijn tientallen arrestaties verricht.

In een grote operatie op grond van gezamenlijk onderzoek door Italië en Nederland zijn in Italië deze week 48 leden van de ‘Ndrangheta gearresteerd, de maffia uit Calabrië. Onder de arrestanten zijn drie broers die in Aalsmeer wonen en daar de Crupi-clan van de ‘Ndrangheta leidden, 42, 50 en 52 jaar oud. De clan exporteerde tussen de bloemen mogelijk ook drugs. Tijdens de invallen is 17 kilo cocaïne gevonden. Dat de maffia op de bloemenveiling actief was, een belangrijk logistiek knooppunt, baarde de Nederlandse opsporingsdiensten grote zorgen. Het onderzoek door de Landelijke Recherche heeft bijna anderhalf jaar geduurd.

De ‘Ndrangheta bleek steeds het vertrouwen van bloemenhandelaren te winnen door kleinere bestellingen keurig te betalen, maar dan in de aanloop naar bijvoorbeeld Italiaanse feestdagen heel grote bestellingen te doen via bedrijven die ze na levering van de bloemen failliet lieten gaan. De orders bleven onbetaald. De schade varieerde van tienduizenden euro’s tot tegen de 2 miljoen. Gaandeweg het onderzoek vond de recherche aanwijzingen voor oplichting, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude via ‘plof-bv’s’, fraude via btw-carrousels en witwassen. Zodra de gebruikte Italiaanse ondernemingen te veel de aandacht dreigden te trekken, liet de maffiaclan stromannen uit andere landen de nieuwe bestellingen doen. Zo werden tientallen bloemenhandelaren en transporteurs alsnog slachtoffer. Meer dan 10 Nederlandse bedrijven hebben aangifte gedaan. Daarvan zijn er een aantal inmiddels failliet.

(www.agriholland.nl)

Reacties