Londen: strengere toegangseisen voor trucks

Londen: strengere toegangseisen voor trucks

Londen gaat de toegangseisen voor vrachtauto’s strenger maken. Vanaf 1 september aanstaande mogen alleen vrachtauto’s de stad in die voldoen aan bepaalde zichtveldeisen en die zijn uitgerust met zij-afscherming. Dat meldt TLN.

De nieuwe regeling, genaamd ‘Safer Lorry Scheme’, geldt voor alle vrachtauto’s boven de 3,5 ton en is, met uitzondering van de snelwegen, van toepassing op alle wegen in Groot-Londen. Het gaat in feite om hetzelfde gebied als waarvoor de Low Emission Zone van toepassing is, zegt TLN. De voorschriften gelden 24 uur per dag en zeven dagen per week. Ze gelden voor alle voertuigen, dus ook voor vrachtauto’s uit het buitenland. Voertuigen die het gebied binnenrijden worden gewaarschuwd door verkeersborden met de tekst ‘Safer HGV zone’. Hiervan zijn er inmiddels bijna 600 geplaatst. Een combinatie van verschillende politiediensten en de DVSA (Drivers and Vehicle Standards Agency) zal op de handhaving toezien. De boetes kunnen oplopen tot maximaal 1000 pond.

In het kader van de regeling moeten de voertuigen beschikken over klasse V en VI spiegels alsmede zij-afscherming. Bij de klasse V spiegel gaat het om de zogenaamde trottoirspiegel. De klasse VI spiegel betreft een vooruitkijkspiegel. Beide spiegels zijn op basis van EU-wetgeving al vele jaren verplicht voor nieuwe vrachtauto’s boven de 7,5 ton. De Londense wetgeving gaat echter een stap verder door deze spiegels ook verplicht te stellen voor vrachtauto’s onder de 7,5 ton. Hetzelfde geldt ten aanzien van de zij-afschermingseisen. Ook hier gaat Londen verder dan de voorschriften uit Brussel. Voertuigen die niet aan de voorschriften voldoen, moeten worden aangepast om de stad in te mogen. Voor bepaalde merken of type voertuigen waarbij dat niet mogelijk is, geldt een vrijstelling van de spiegel en/of zij-afschermingseisen.

Reacties