Mijd Brussel maandag: “Zeer zware verkeershinder” verwacht door boerenprotest

Mijd Brussel maandag: “Zeer zware verkeershinder” verwacht door boerenprotest

BOERENPROTEST In de hele Brusselse binnenstad, de kleine ring en in de Europese wijk wordt maandag “zeer zware verkeershinder” verwacht.

De lokale politie Brussel Hoofdstad-Elsene raadt aan de hoofdstad “met de auto zoveel mogelijk te mijden” en “de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer”. Naar aanleiding van de Europese ministerraad over landbouw hebben Europese landbouworganisaties voor die dag twee verschillende acties aangekondigd.
De European Milk Board (EMB) heeft de details bekendgemaakt van haar protestactie tegen het Europese melkprijzenbeleid, naar aanleiding van de spoedvergadering van de EU-ministers van Landbouw volgende week maandag. De EMB verwacht dat er meer dan 5.000 boeren naar Brussel zullen komen, van wie meer dan 1.000 met de tractor. De dag voordien vindt een solidariteitsactie plaats, waarbij volgens de EMB meer dan 100 tractoren aanwezig zullen zijn.

De melkprijzen zijn gekelderd en dat is volgens de European Milk Board niet het gevolg van het Russische exportverbod. “De reden is dat er op een daling van de vraag gereageerd is met het opdrijven van de productie.”

Europese wijk

De EMB wil dat de landbouwministers maandag structurele oplossingen uitwerken. Om haar eisen kracht bij te zetten, organiseert ze een grote protestactie in de Europese wijk. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein, in de uren voordien zullen volgens EMB-woordvoerder Erwin Schöpges meer dan 5.000 landbouwers naar Brussel afzakken, meer dan 1.000 van hen komen met de tractor.

“Het is triest dat de politiek het zo ver heeft laten komen dat de boeren geen andere mogelijkheid meer zien dan met hun tractoren naar Brussel te komen”, zegt Schöpges. Hij verwacht delegaties uit alle EU-landen.
Een actie van de melkveehouders zal enkele honderden tractoren en ruim 1.500 deelnemers uit verschillende EU-landen naar het Schumanplein, in de Europese wijk, brengen. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein. Een tweede groep, van ongeveer 3.000 landbouwers en enkele honderden tractoren, zal in colonne van het Noordstation naar het Schumanplein trekken. Die tocht gaat via de Albert II-laan, Kruidtuinlaan, kleine ring, Belliardstraat en Oudergemlaan (tractoren) en Breydelstraat (te voet). Ter hoogte van de Oudergemlaan en het Leopoldpark zal die stoet worden vervoegd door nog twee andere colonnes die elk nog eens bestaan uit meerdere honderden deelnemers. Uit alle EU-landen worden delegaties verwacht.

Verder zullen in de Europese wijk de gebruikelijke verkeersmaatregelen zijn. Het metrostation Schuman zal heel de dag gesloten zijn, maar de metro zal wel normaal blijven rijden.

Ook bussen en bovengronds rijdende trams zullen natuurlijk hinder ondervinden, maar trein, metro en ondergrondse tramlijnen zullen normaal rijden. Weggebruikers wordt aangeraden “uw reis optimaal voor te bereiden en op de hoogte te blijven van de verkeerssituatie op het openbaarvervoersnet”.

Zondag vindt al een solidariteitsactie plaats. Daarbij zullen volgens de European Milk Board meer dan honderd tractoren aanwezig zijn.

Reacties