Naar de Alpen? Leg de sneeuwkettingen maar klaar.

Naar de Alpen? Leg de sneeuwkettingen maar klaar.

Wintersporters die van en naar de Alpen reizen hebben het zaterdagochtend niet makkelijk. In Frankrijk is veel sneeuw gevallen in de hoger gelegen gebieden.

Op veel wegen zijn sneeuwkettingen verplicht, waardoor opstoppingen ontstaan. Vooral op de A40 en A43 zijn de rijomstandigheden slecht, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Hoger gelegen delen van wintersportsnelwegen zijn in Frankrijk bedekt met sneeuw, maar nog meer sneeuw ligt er op de toegangswegen naar de pistes. Sommige skigebieden zijn vanwege de veiligheid tijdelijk onbereikbaar totdat de sneeuw is geruimd.

De ANWB heeft nog geen meldingen gekregen van Nederlanders die vaststaan op de Alpenwegen. ,,Daar is het nog te vroeg voor”, legt John Bakker van de ANWB verkeersdienst uit. ,,We verwachten pas tussen 11.00 uur en 14.00 uur vanmiddag veel drukte op de routes die de berggebieden in gaan.” Op de doorgaande routes ten westen van Milaan is het al wel druk, ziet Bakker. ,,Daar moeten weggebruikers rekening houden met langzaamrijdend verkeer.”

Rijverbod
Voor vrachtwagens geldt op veel Alpenwegen een rijverbod. Op het hoofdwegennet wordt verkeer op de A43 en N90 richting het populaire Val Thorens gehinderd door sneeuw. De grootste fileproblemen zijn in Oostenrijk. Grenscontroles zorgden zaterdagochtend voor files van 15 kilometer. Bakker: ,,Maar die hebben meer met scherpere controles tussen de grens van Oostenrijk met Duitsland te maken, dan met sneeuw.”

Nederlandse wintersportgangers moeten hoogstwaarschijnlijk wel sneeuwkettingen gebruiken als ze in de buurt van hun skigebied komen. ,,Het is sowieso verplicht om ze bij je te hebben in deze landen, en er bestaat een grote kans dat je ze vandaag nodig hebt”, aldus Bakker.

(www.gelderlander.nl)

Reacties