KENNIS IS   MACHT !
Gespecialiseerde ACTIEGROEP voor beroepschauffeurs en chauffeuses

TRANSPORTEFFECT

Share
start
NACHTVERBOD PARKEREN VRACHTWAGENS
-EEN TRADITIE IN DE LIDSTATEN-


Gemeentes kiezen er steeds meer voor tot toevoegen artikel 5.7.1 en artikel 5.8.1 in de AVP (Algemeen Plaatselijke Verordening)en zich dan daarop te beroepen.
Hierdoor worden veel zones ingesteld voor “nacht-parkeren grote voertuigen” en tevens op industrieterreinen, wat naar de mening van Transporteffect grote problemen veroorzaakt voor de beroepschauffeur. Dit fenomeen begint zich te ontwikkelen in veel lidstaten van de EU en de beroepschauffeur heeft dit maar te accepteren. Hij moet omgaan met de moeilijke taak om een parkeerplek te zoeken voor de nacht !
Over het algemeen zal de bevolking uiteraard geen bezwaar maken tegen zulke besluiten,  omdat men meestal niet bekend is met het besturen van een vrachtwagen en wat erbij komt kijken. Maar de samenscholing van vrachtwagens is niet te voorkomen door dit fenomeen  en kan wel leiden tot ergernis bij de bevolking en uiteraard bij de beroepschauffeur zelf.

Gevolgen voor de rijtijden en boetes

Bedrijven die goederen importeren of exporteren, waarvoor grote voertuigen nodig zijn, nemen ook niet de verantwoordelijkheid om een parkeerplaats aan te bieden voor een beroepschauffeur. Ook wordt hij gedwongen om al vroeg een plek te veroveren op een parkeerplaats waar geen nachtverbod geldt. Het is meestal niet te vermijden om met regelmaat de vastgestelde rijtijden te overschrijden, hetgeen leidt tot hoge boetes (periode 28 dagen).
De coulance verschilt per lidstaat en de hoogte van de boetes ook. Zo kennen veel landen maar een coulance van 5 minuten, met boetes variërend tussen 100-300 euro per overtreding.
Artikel 12 (overmacht) wordt in de praktijk genegeerd en een beroepschauffeur staat machteloos tegenover de ambtelijke macht. Bij bezwaar maken wordt het ontmoedigingsbeleid gehanteerd en dat neemt veel werk en tijd in beslag, wat voor een beroepschauffeur bijna niet haalbaar is en nog meer problemen geeft.

Informatie-verstrekking parkeergelegenheid

Een verbod voor het overnachten wordt niet aangegeven op een snelweg dus een chauffeur ziet op het laatste moment dat er zo’n verbod is, gevolg extra rijtijd !
Transporteffect is de digitale wereld op gegaan om de gebieden waar nog wel nacht-parkeren is toegestaan in kaart te brengen. Dit wordt echter zeer summier aangegeven en voor een buitenlandse chauffeur is dat al helemaal moeilijk te ontdekken. Deze informatie kan nog aanzienlijk verbeterd worden. (voorbeelden hieronder).

Vergoeding parkeerkosten

Betaalde parkeerplaatsen is een mogelijkheid om dit probleem te verminderen. Alleen voor wie zijn de kosten? Een werkgever is niet verplicht om de kosten te vergoeden aan een chauffeur en daarbij moet men ook in de gaten houden dat men met meerdere culturen te maken heeft omtrent bedrijfsvoeringen.

Er worden in het algemeen ook hoge tarieven gevraagd voor het parkeren, wat al snel kan oplopen tot ruim boven de 100 euro netto per week. Door op overige plekken een verbod in te stellen zullen er in de toekomst geen uitwijkmogelijkheden meer zijn, waardoor er meer geld gevraagd kan worden om te overnachten met een vrachtwagen.


Tot slot


Transporteffect vindt het onacceptabel dat de plaatselijke politiek keer op keer deze problemen afschuift en met deze nieuwe regels de beroepschauffeur in een hoek drukt. Transporteffect wil  dialogen aangaan met de EU commissie om dit probleem aan te kaarten en heeft dit ook kenbaar gemaakt bij de Tweede Kamer commissie.

Zoals altijd zijn reacties en inbreng van chauffeurs van groot belang om de beroepsgroep een stem te geven. Zo kunnen wij ons dan beraden op een Plan van Aanpak die wij gaan maken om resultaat te behalen. Ons team verneemt vaak onderweg de slogan “het heeft allemaal geen zin, ik ben er klaar mee”. Dit betreurt ons ten zeerste! Echter als men dit blijft roepen zal er in de toekomst weinig veranderen. Daarom voelen wij ons geroepen hier actief mee aan de slag te gaan.

De politieke bureaucratie zal de regels aan blijven passen, dus meedenken en voorstellen aanbieden is in deze kwestie van groot belang.Met vriendelijke groet,

Team Transporteffect
artikel 5.7.1 en artikel 5.8.1
Klik hier voor
Klik hier voor Artikel 12
Dordrecht
Geldermalsen
Raalte (nergens)
Rhenen
Wijchen
Truck Inn Nobis            
Nobisweg 1
5721 VA Asten
0,80 per uur voor P1 en P2
bij een menu van 17,50 parkeert u 16 uur gratis
bij een menu van12,50 ontvangt u 50% korting op het parkeren tot een maximum van 16 uur.
P2:
bij een menu van17,50 ontvangt u 50% korting op het parkeren tot een maximum van 16 uur.


Frans op den Bult
Vliegveldstraat 20
7561 RT Deurningen
 
Veel restaurants met Parkeermogelijkheden vragen een vergoeding voor parkeren van de vrachtwagen voor de nacht of u wordt verplicht tot eten voor een bepaald bedrag. (dit al in veel lidstaten)
Echter een beroepschauffeur heeft onregelmatige werktijden dus is vaak niet uit gewerkt om de nacht rust te maken rond etenstijd, of wil na etenstijd gebruik maken van het parkeren.
Voorbeelden
Truckparking Nieuwland A15

Nieuwland Parc 518
2952 DG Alblasserdam
Rode arcering geeft aan waar wel geparkeerd mag worden door grote voertuigen.
10 euro
15 euro
Valkenswaard
Helaas maar een paar voorbeelden die we hebben kunnen vinden van de 390 gemeentes die Nederland heeft.
Aangewezen parkeerplaatsen voor vrachtwagen in een gemeente.

Reacties
Siemen 
Het word er niet beter op zo denk

Peter
wohhhhhhhhhh wat een artikel weer... perfect... ik blijf fan van jullie ! hoe lang zijn jullie nu bezig ? ? okee ja het is en blijft te gek voor woorden wat er allemaal veranderd !! werkelijk ongelovelijk !! wel vreemd dat alle negatieve veranderingen begonnen nadat het Oosten bij de EU is gekomen !!! hoop dat jullie verschil gaan maken en voet aan de grond krijgen. Het zal tijd worden als iemand op kan komen voor ons zonder populisme of zelfverijking op nummer 1 te zetten !!

Siemen 
En zo is het

Damian 
Helemaal gelijk

Damian 
Maar het maken van verbod zones voor vrachtwagens is niet zon groot probleem maar waarom zou je zoiets niet aangeven op snelwegen ect dat de chauffeur er rekening mee kan houde oke ik moet opletten dat ik daar niet ga staan maar nee pas op het laatste moment aangeven zodat de chauffeur over zen rijtijden gaat en een boete moet betalen dat is toch gwn puur geldklopperij of niet

Jeroen 
Het gezeik begon bij de vele grote bedrijven.

Apparte toilet bij sommige helemaal niks. Want t was verpest door...
Een bak koffie wat voorheen gratis vrij normaal was. Moet je nu bij veel bedrijven voor betalen of de machines worden helemaal weg gehaald!!. En is dan ook niet te hachelen. Nu is t vaak meer 10 of 20 cent maar t gaat om t idee.

Parkeerplaatsen zijn gesloten dit ivm ontmoetings plaatsen of andere overlast.

En nu mag je ook al vaak niet meer op een industrie terrein neerzetten.

Kunnen ze die lantaarnpalen niet magnetisch maken??? Kunnen we ze daar in hangen!!!
Theo
de parking op de snelweg behoort ook tot een gemeente ?? meestal toch want het postadres voor het tankstation of restaurant langs de snelweg is dan Postcode ???? te ...... op de ....weg of straat dus valt het APV daar ook onder ?? en als alle 390 gemeenten daar in meegaan word het dus een zootje en ik vind dat als je in Asten doet eten je ook moet kunnen parkeren en niet met 50% korting nee gewoon slapen en eventueel in de morgen koffie of ontbijt als die service er ook al niet meer is kun je beter op de hei gaan staan en zelf koken en anders moeten de firma's waar je komt lossen de wagen maar op het terrein laten om te overnachten indien er plaats is dan wel.


Erik 
Waar moeten ze dan gaan staan als ze aan hun diensttijd e.d zitten? We kunnen niet zomaar in een oprit gaan parkeren.

Johan 
Mogen we overdag onze rust nemen en na 18.00 uur pas gaan bevoorraden tot 8.00 uur s morgens


Peter
wohhhhhhhhhh wat een artikel weer... perfect... ik blijf fan van jullie Transporteffect ! hoe lang zijn jullie nu bezig ? ?die andere van wat de Oost europese dat ze wel goed verdienen ook zo goed.... okee ja het is en blijft te gek voor woorden wat er allemaal veranderd !! werkelijk ongelovelijk !! wel vreemd dat alle negatieve veranderingen begonnen nadat het Oosten bij de EU is gekomen !!! hoop dat jullie verschil gaan maken en voet aan de grond krijgen. Het zal tijd worden als iemand op kan komen voor ons zonder populisme of zelfverijking op nummer 1 te zetten !!

Raijmond

word tijd dat wij het land weer eens lam leggen want de diesel is weer duurder en het leven van ons vrachtwagens chauffeurs word als maar moeilijker en dan nog het uitschot van polen en zo dat maar steeds meer voor on gaan zorgen dat wij niet meer ons werk gewoon kunnen doen zie nieuws berichten en zo

Michel 
Is wel grappig te constateren dat bepaalde gemeenten denken dat ze met een "apv" een europese verordening kunnen overrulen. En nu komt de verassing: dat kan helemaal niet. Wanneer er twee verordeningen tegen elkaar indruisen, zodanig dat je je houd aan het ene regeltje, en zodoende automatisch in conflict komt met het andere regeltje... Welk regeltje heeft dan voorrang? Daar is in het Europese rechtssysteem rekening mee gehouden. Maar bijna niemand weet dat. Volgens dit europees systeem wordt bepaald dat wetten en/of regelgeving die in een europese verordening zijn vastgelegd, niet ongedaan gemaakt kunnen worden door nationaal, regionaal, of plaatselijk ingestelde wetgeving. Kortom betekent dit, dat de europese regelgeving voorrang heeft op nationale regelgeving. Wanneer een chauffeur zich dus beroept op artikel 561 van de europese rij-en rusttijden regeling, kan dat niet als rechtsongeldig verklaard worden door een plaatselijke verordening.

Bianca 

Nog even en de chauffeurs kunnen nergens meer slapen. Mijn man is ook chauffeur het wordt steeds moeilijker om een plek te vinden. Vanavond heeft hij de tijd ook overschreden omdat er geen plek was.

Frank
Tja en hoe moet je dat doen als je een uurtje te vroeg bent (dus voor 8 u) of je pauze moet houden om 18u. Want volgens het bord ben je voor 8u s'ochtends en 18u avonds in overtreding. Goed bezig stel eikels. Maak dan in ieder geval een grote parkeerplaats voor chauffeurs net buiten de stad. Dan heeft die stomme regel tenminste nog een beetje nut.

Ron
: " daarbij moet men ook in de gaten houden dat men met meerdere culturen te maken heeft omtrent bedrijfsvoeringen." ...

Verschillende manieren van uitbuiten bedoelen ze?

Martin
Wie heeft daar snachts nou last van. Dan slapen de meeste mensen toch. Dit is weer typisch een geval van de transportsector pesten.

John
Ben zo blij dat ik gestopt ben als chauffeur. Da gemauw elke dag dat je niet weet waar en wanneer je kan eten of slapen. Echt kutberoep

John v
Langzaam worden we overal weggejaagd en ze vinden het ook gek dat er geen chauffeur meer te vinden is.een hond wordt nog beter behandeld

Patrick
Almelo eens een weekje niet bevoorraden......kijken hoe ze dan piepen.....tis toch niet normaal meer....we komen over een jaar nergens meer fatsoenlijk parkeren.....stelletje debielen

Michel
De makkelijkste manier om een oplossing voor de problemen opzoeken niet nadenken over de gevolgen voor de chauffeur, maar dat is ook niet belangrijk


Mario
En dan maar klagen dat er niemand nog aan de job wil beginnen.

Indo
Leuk dat die droplullen deze onzin altijd verzinnen. Lekker chauffeurkes pesten pffff

Roy
Dat word een extra trekker en wolken op de trailer tekenen 😂😂😂tis om te janken. Een week lang niks meer leveren in de gemeente

Eddie
Oké ik pak die auto 's nachts wel in mijn binnenzak !


Adrie
En iedereen maar betalen aan de bond.
Van mij krijgen ze geen euro.


Arno
beslist goed voor de uitkijk post van het grensmaas consortium


Freddy
Natuurlijk!


Ger
Toppie

Ronald
Nachtdienst draaien


advertenties

steun ons door op advertentie te klikken