Nog op 2 plaatsen vrachtwagenblokkades

Nog op 2 plaatsen vrachtwagenblokkades

De blokkades op de E411 ter hoogte van Achêne zijn sinds 7 uur vanmorgen in beide richtingen opgeheven. Boze Waalse vrachtwagenchauffeurs voerden daar gisteren de hele dag actie tegen de kilometerheffing met zeer ernstige verkeershinder tot gevolg. Toch is er ook vandaag nog hinder, meer bepaald op de E19 in Henegouwen en de N97 in de provincie Namen.

De blokkades op de E411 ter hoogte van Achêne zijn in beide richtingen verdwenen. De filterblokkade op de N4 ter hoogte van Sinsin werd rond 8 uur vanmorgen opgeheven na onderhandelingen met de politie.

Op een enkele uitzondering na, is de situatie in de andere Waalse provincies dus genormaliseerd. Vanmorgen is er wel nog hinder door een blokkade op de E19 in Hensies, aan de grenspost met Frankrijk. Er staat zo’n drie kilometer file in de richting van Brussel. De Franse politie leidt het verkeer af ter hoogte van afrit 25. Ook op de N97 in Onhaye, in de provincie Namen, blokkeren een dertigtal vrachtwagens sinds vanmorgen het verkeer in beide richtingen. Het verkeer wordt er mondjesmaat doorgelaten.

Zware verkeershinder vrijdag

Gisteren legden boze vrachtwagenchauffeurs met hun blokkades op strategische plaatsen in het Waals gewest het verkeer stil. Dat was onder meer het geval aan de uitritten van industriezones, op de toegangsweg naar de luchthaven van Luik en op andere belangrijke verkeersassen, zoals op de N4 tussen Namen en Luxemburg ter hoogte van Pessoux. Op sommige plaatsen werden voertuigen filtergewijs doorgelaten.

Het resultaat was een complete verkeerschaos. Duizenden automobilisten stonden urenlang stil op de snelweg, onder hen ook heel wat vakantiegangers. Kleinere, alternatieve wegen waren al gauw oververzadigd zodat het ook daar aanschuiven was met 15 kilometer per uur.

Nieuwe actie zondagavond

De vrachtwagenchauffeurs willen met hun actie hun ongenoegen laten blijken over de nieuwe kilometerheffing voor vrachtwagens. Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS) engageerde zich gisteren bij de transportsector om een reeks maatregelen te nemen die kleine bedrijven moeten helpen de moeilijkheden waarop ze botsen te kunnen weerstaan.

Het protest blijft echter sluimeren. Volgens het informatiecentrum van de provincie Namen hebben de vrachtwagenchauffeurs al een nieuwe blokkade aangekondigd voor morgenavond. Die actie, op de N5, zou morgen om 19 uur van start gaan en de steun krijgen van landbouwers.

(www.deredactie.be)

Reacties