Nu al 15 Gelderse verkeersdoden in 2016

Nu al 15 Gelderse verkeersdoden in 2016

Het kalenderjaar 2016 is nog maar in week 8 en in het Gelderse verkeer zijn al 14 doden gevallen. Tel daarbij het overlijden van een Bennekomse scooterrijder in het Utrechtse Renswoude op en je komt op het trieste cijfer 15. Vorig jaar stond het aantal verkeersdoden rond deze tijd op 4.

Afgelopen weekend overleed een echtpaar van 84 uit Ulft bij een fataal ongeluk bij de A18 in Doetinchem. Vanmorgen was het laatste dodelijke slachtoffer te betreuren. In Loenen botste een automobilist van 19 iets na halfzeven tegen een boom.

Vijf weggebruikers en inzittenden verongelukten in dit prille jaar in het donker. In Hattem kwam een bestuurder om doordat die frontaal botste op een tegenligger. In opvallend veel gevallen zijn jongeren het.

Volgens ROV Oost-Nederland vallen jaarlijks in Gelderland en Overijssel (het werkgebied) gemiddeld 30 verkeersdoden onder jongeren tot 24 jaar. Dit is bijna een kwart van alle verkeersdoden.

Nachtongelukken

Ook onder verongelukte fietsers speelde het ontberen van daglicht een rol. Drie van de vier werden door een auto geschept, terwijl het avond of nacht was. Bij een tragisch geval in Ermelo vielen twee jeugdige slachtoffers.

Wegen zijn goed, het gaat erom wat je doet in het verkeer

Ongelukken zijn doorgaans te wijten aan het gedrag in het verkeer, zegt Henk Driessen van het ROV Oost-Nederland. ‘We hebben goede wegen, maar het gaat erom wat op die wegen gebeurt.’ Als voorbeeld noemt hij jongeren die vaak bij ongelukken zijn betrokken. ‘Ze zijn soms slecht zichtbaar in het donker, zijn veel bezig met hun telefoon, nemen meer risico’s. Dat wordt ook veroorzaakt door groepsdruk.’

Klik HIER voor het hele verhaal.

Reacties