Opnieuw hinder door filterblokkades van vrachtwagenchauffers

Opnieuw hinder door filterblokkades van vrachtwagenchauffers

Door acties van vrachtwagenchauffeurs is er sprake van stevige verkeershinder in het zuiden van ons land. Het is beter de E429 richting Lille en de E411 en N4 richting Luxemburg te vermijden. Wie toch naar het zuiden moet, rijdt best om via de E40 naar Luik of de E42 naar Sankt Vith. Door filterblokkades is er ook hinder op de R24, N5, N40, N63, N87 en N97.

In Henegouwen zijn er filterblokkades op het verkeersknooppunt van de A8 en E429 in Froyennes, in de twee richtingen. Richting Brussel staat het verkeer helemaal stil vanaf de grens in Lamain, aldus de federale politie om 5.30 uur. Aan de knooppunten Lessen en Marquain zijn ook enkele blokkades. Wie van Brussel naar Frankrijk moet, wordt aangeraden de E42 op te rijden in Doornik.

In Waals-Brabant kan de industriezone Nijvel-Zuid niet bereikt worden, en in Namen staan vier blokkades. Onder meer op het kruispunt van de N4 en de N97, in de buurt van Ciney, blokkeren vrachtwagens de weg, maar auto’s kunnen via de vluchtstrook passeren. In de provincie Luxemburg gaat het om drie blokkades.

“Bewust van de mobiliteitsproblemen waartoe hun laatste actie leidde, zal het collectief van werkgevers en chauffeurs minder hinderende actie voeren”, meldde de organisatie zondagavond. “Tegelijk zullen we ons richten op de echte verantwoordelijken van deze chaos, de leden van de regering.” Nog volgens het communiqué betekent de kilometerheffing een “ramp” voor kleine transportbedrijven. Ze vragen een eerlijker heffing die ook de kleine bedrijven kunnen betalen. Volgens hen is dat nu niet het geval, vooral vanwege de zware concurrentie met Oost-Europese transportbedrijven.

Nederland

Op de A67 richting de grens met België stond vanochtend rond 7.30 uur vanaf het Nederlandse Eersel een file van ruim 3 kilometer. Dat meldt de Nederlandse mobiliteitsorganisatie ANWB. Die files hebben opnieuw te maken met de tolheffing die afgelopen vrijdag in ons land werd ingevoerd.

Elders aan Belgisch-Nederlandse grensovergangen zijn er geen problemen, aldus nog ANWB. Vorige week ging de invoering van de kilometerheffing in België ook al gepaard met veel verkeersopstoppingen bij de grens. Chauffeurs die zonder “On-Board Unit” rijden, riskeren een boete van 1.000 euro.

Reacties