Politie zet grote middelen in om wegblokkades op te ruimen

Politie zet grote middelen in om wegblokkades op te ruimen

De politie grijpt in om transporteurs die hun acties niet onmiddellijk stopzetten, van de openbare weg te verwijderen. Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beslist dat ze mochten ingrijpen, ‘rekening houdend met het grote risico voor de veiligheid van de bevolking en het socio-economisch leven van het land’.

Sinds 1 april moeten vrachtwagens een kilometerheffing betalen. Maar de verdeling van de terminals die iedere trucker moet hebben, verliep nogal chaotisch. Bovendien was de sector sowieso al niet blij met deze extra belasting. Uit protest blokkeren boze vrachtwagenchauffeurs al dagen autowegen in Wallonië en versperren ze de toegang tot bedrijvenparken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) greep deze namiddag in, omdat ‘brandstofbevoorrading van de nood- en interventiediensten, luchthavens en gevoelige collectiviteiten en de economische activiteiten van het land in het gedrang’ komen. Hij kondigde een federale fase van crisisbeheer af.

Aangezien de minimumsnelheid op autowegen is vastgesteld op 70 kilometer per uur, kan de politie verbaliseren bij nieuwe acties. De Federale Politie heeft, samen met de Lokale Politie, de nodige middelen ingezet voor die acties. Op verschillende plaatsen in Luik, Namen en Henegouwen kwamen manschappen in gevechtskledij ter plaatse. Er kwamen zelfs pantserwagens aan te pas.

De actievoerders wordt eerst gevraagd om hun blokkade vrijwillig te stoppen. Indien dat niet gebeurt, wordt een takelfirma opgeroepen, en kan naast een eventuele administratieve aanhouding het het rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken worden. Vrachtwagens kunnen ook tijdelijk in beslag genomen worden.

Reacties