Rechter spreekt zich uit over vasthouden Hanjin containers

Chauffeursnieuws

Rechter spreekt zich uit over vasthouden Hanjin containers

De rechtbank in Rotterdam heeft zojuist uitspraak gedaan in kort geding aangespannen door TLN/FENEX, EVO en Fenedex en diverse bedrijven tegen ECT.

De reden hiervoor was dat ECT een hoog lumpsumtarief vroeg voor het vrijgeven van containers van de in problemen verkerende Koreaanse rederij Hanjin. De rechter heeft in haar uitspraak geoordeeld dat een lumpsumtarief onrechtmatig is. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten in rekening brengen met een opslag van 25 euro voor administratiekosten.

Uitspraak rechter
Door de rechter werd aangegeven dat dit een bijzondere situatie is. ECT heeft in de huidige situatie te maken met vele wederpartijen in plaats van alleen Hanjin. De rechter heeft aangegeven dat ECT vooralsnog een retentierecht mag toepassen. De rechter heeft de gefixeerde vergoedingen van 1.000 euro voor een gewone container en 1.500 euro voor speciale containers als onrechtmatig geoordeeld. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten plus een opslag van 25 euro in rekening brengen. De rechter heeft voorts bepaald dat ECT geen borg mag vragen. Alleen de leden van de vier eisende verenigingen kunnen op dit vonnis aanspraak maken. Zij moeten, naast de gebruikelijke voorwaarden voor het vrijstellen van containers, bij ECT aantonen dat zij lid zijn van voornoemde organisaties.

Stap in de goede richting
De situatie omtrent Hanjin is uitermate vervelend en levert alleen verliezers op. EVO, Fenedex, TLN en FENEX zijn desondanks van mening dat deze uitspraak een stap in de goede richting is. We zetten graag de constructieve dialoog met alle betrokken ketenpartijen voort.

Reacties