Smartphones en verkeer, niet de beste combinatie

Smartphones en verkeer, niet de beste combinatie

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Tegenwoordig heeft de helft van alle Nederlanders een smartphone. En we gebruiken ‘m volop. Ook achter het stuur.

Veel bestuurders kunnen tijdens het rijden de Social Media, apps en mobiel internet op hun smartphone moeilijk weerstaan. Ze realiseren zich onvoldoende dat je dan geen aandacht hebt voor de weg. Er ontstaan gevaarlijke, en soms zelfs dodelijke situaties. Gebruik je je smartphone tijdens het rijden, dan reageer je een stuk trager als je plotseling moet remmen en zie je niet wat er om je heen gebeurt. Je hebt een grotere kans op een valpartij of een botsing.
Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Dr. M.P. Hagenzieker & A. Stelling, 2013) blijkt dat afleiding in het verkeer 5 tot 25% van alle verkeersongevallen veroorzaakt. Het uitvoeren van een niet autorijden-gerelateerde taak een rol speelt in 23% van auto-ongevallen. Vaak is dit het bedienen van een telefoon. En 3% van de dodelijke ongevallen het gevolg is van sms-en achter het stuur.
De a.s.r. Rij Veilig app zorgt ervoor dat bestuurders niet meer kunnen worden afgeleid door hun smartphone en dat zij met hun volle aandacht bij het verkeer zijn.

De a.s.r. Rij veilig app in het kort

Op het moment dat je sneller rijd als 15 km/u reageert de app door je telefoon deels te blokkeren. Sta je stil, dan is je telefoon weer volledig bruikbaar. Handsfree bellen blijft mogelijk, evenals je navigatie gebruiken. Ben je als passagier aanwezig in een auto, kun je een aparte modus activeren waardoor er geen functies worden geblokkeerd.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de makers van de app maar 1 doel voor ogen hebben, en dat is de verkeersveiligheid. Er worden geen gegevens opgeslagen, en men is niet in staat om te kijken waar wie zich bevind.

asr1

Wij van Chauffeursnieuws hebben de app twee weken gebruikt en zijn tot de conclusie gekomen dat dit een bijdrage kan leveren aan de verkeersveiligheid. De eerste dag is het even wennen aan het feit dat het erg stil is op je telefoon. Daarna geniet je van de rust, en kun je in een auto bezig zijn met de dingen die je moet doen, namelijk autorijden. En er verdwijnen geen berichten, op het moment dat je stopt, komen ook eerdere berichten aan.
Kortom een prima app, die op termijn, heel veel geld, en slachtoffers kan voorkomen.

Ben jij ook nieuwschierig, klik hier om de app te downloaden.

Wil je het hele bericht nalezen,klik dan hier.

 

 

Reacties