Taxibussen Klomp liggen aan de ketting

Taxibussen Klomp liggen aan de ketting

Chauffeurs van Klomp Groepsvervoer uit Ede hebben hun busje ’s nachts letterlijk aan de ketting.

Op advies van vakbond FNV doen ze een beroep op het retentierecht; ze staan de leaseauto pas af als ze worden uitbetaald.

Het taxibedrijf verkeert in surceanse van betaling. Het aprilsalaris kan niet worden uitbetaald.

De chauffeurs, een kleine honderd in Friesland, hebben een briefje achter het taxiraam geplakt waarop staat dat ze de auto beschouwen als onderpand. De meeste hebben tijdens het parkeren een extra stuurslot aangebracht, of een dubbele fietsketting, om te voorkomen dat de leasemaatschappij de bussen ophaalt.

Faillissement

Advocaat Jan Mastenbroek heeft de bewindvoerders van Klomp namens de FNV inmiddels per brief gevraagd zo spoedig mogelijk faillissement aan te vragen. Dat is voor de werknemers het beste; het UWV neemt de loonbetaling pas over bij een bankroet.

Afgezien van het aprilsalaris en opgebouwd vakantiegeld hebben de werknemers nog honderden, soms duizenden euro’s aan salaris tegoed.

Schuldeisers

Mastenbroek wijst er ,,uitdrukkelijk’’ op dat de bewindvoerders niet anders kunnen, als zij lopende verplichtingen niet kunnen betalen en er geen vooruitzicht is op het betalen aan de schuldeisers.

De advocaat gaat er vanuit dat zij per direct het faillissement aanvragen. ,,Ik verzoek u mij dat te bevestigen.’’ En anders, dreigt Mastenbroek, doen de werknemers dat zelf. ,,Ik ga er echter vanuit dat u snel tot de conclusie zult komen dat van een reële surseance geen sprake is.’’

Reacties