Vakbonden transportsector dreigen met acties tegen werkgeversorganisatie UPTR

Vakbonden transportsector dreigen met acties tegen werkgeversorganisatie UPTR

De christelijke en socialistische vakbond dreigen met acties in de transportsector. Ze zijn kwaad omdat werkgeversorganisatie UPTR weigert een afspraak uit 2006 te verlengen om voor chauffeurs die niet meer voldoen aan de medische normen, een andere job binnen het bedrijf te voorzien.

“Belgische vrachtwagenchauffeurs die niet meer voldoen aan de strenge medische normen, zullen binnenkort gewoon bij het huisvuil worden gezet”, zeggen de bonden. “In 2006 werden de medische vereisten om beroepshalve een voertuig te mogen besturen aanzienlijk strenger. Om te vermijden dat chauffeurs hierdoor hun werk zouden verliezen, engageerden de werkgevers zich om in dat geval voor een passende andere job te zorgen en wanneer dit niet mogelijk was, te voorzien in een financiële tegemoetkoming. Die afspraak werd telkens voor bepaalde tijd gemaakt en jaarlijks vernieuwd.”

Dit jaar wil UPTR echter niet meer tekenen voor een verlenging. “We hadden bij de laatste ondertekening al meegedeeld dat we niet meer zouden verlengen. Deze maatregel komt ten laste van het sociaal fonds, gespijsd door werkgeversbijdragen. Wij maken ons daar zorgen over”, legt UPTR-voorzitter Bruno Velghe uit. Hij zegt bovendien dat de bonden “een bijkomende eis stellen”, want er is al een tweejaarlijks sectorakkoord ondertekend.

Reacties