Vluchtelingen uit koelwagen Colruyt moeten grondgebied verlaten

Vluchtelingen uit koelwagen Colruyt moeten grondgebied verlaten

De negentien vluchtelingen die ontdekt werden in een koelwagen in Halle moeten het land verlaten. Dat zegt de Dienst Vreemdelingenzaken.

De negentien hebben tot dusver geen bescherming aan de Belgische overheid aangevraagd. Hun enige doel is om door te reizen naar Groot-Brittannië. Ze hebben daarom het bevel gekregen om het grondgebied te verlaten, zegt Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken aan VRT-radio.

Ook de Spaanse chauffeur van de vrachtwagen werd meegenomen voor verhoor. Hij mocht nadien beschikken omdat hij volgens de politie niets afwist van de meereizende vluchtelingen.

Colruyt

Arbeiders van Colruyt troffen negentien vluchtelingen aan toen ze deze ochtend een koelwagen met mandarijnen openden in het distributiecentrum in Halle. ‘Alle mensen waren in goede gezondheid’, vertelt Dirk Michiels van de lokale politie. ‘De koelwagen kwam uit Spanje, maar waarschijnlijk zijn ze pas in Noord-Frankrijk in de laadruimte binnengedrongen.’

De meesten zeggen uit Syrië te komen, er zijn ook enkele Irakezen bij, en één iemand uit Iran. Allemaal volwassen jongemannen. “Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de chauffeur op de hoogte was, maar dat moet mogelijk nog verder onderzocht worden.

‘Onmiddellijk politie verwittigd’

‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’, zegt Jan Derom van Colruyt. ‘Het was geen vrachtwagen van Colruyt, maar een leverancier van mandarijnen. Onze mensen hebben onmiddellijk de politie verwittigd.’

Reacties