Vrachtwagenchauffeurs blokkeren tot morgenvroeg meerdere wegen in Wallonië

Vrachtwagenchauffeurs blokkeren tot morgenvroeg meerdere wegen in Wallonië

Uit protest tegen de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens, gaan vrachtwagenchauffeurs vanaf vanavond verschillende toegangswegen in Wallonië blokkeren. Dat zal gebeuren in Villers-le-Bouillet, Herstal, Gellingen, Courcelles en Villeroux.

De actie wordt minstens tot vrijdagochtend voortgezet, zo meldt Fabrice Ausloos, een van de initiatiefnemers.
Morgen treedt in België de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in werking. Met het systeem willen de drie gewesten meer het gebruik dan het bezit van een vrachtwagen belasten, en buitenlandse vrachtwagens laten meebetalen aan het gebruik van onze wegen.

“Deze belasting werkt niet”, zo zegt Ausloos, die een transportbedrijf in Villers-le-Bouillet beheert. “De bakjes (die op basis van gps-gegevens de gereden kilometers registreren, nvdr.) moeten via internet besteld worden. De geolocatie functioneert bovendien niet. Deze belasting is enorm, we zullen genoodzaakt zijn om die door te rekenen in de prijs, en dus ook aan de klant.”

De vrachtwagenchauffeurs zullen vrijdagmorgen Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) ontmoeten. De bedoeling is om daar tot een akkoord te komen, benadrukt Ausloos. “Anders zullen we de autowegen en de grenzen blokkeren.”

(www.hln.be)

Reacties