Waalse transporteurs vragen “correcte en rechtvaardige tolheffing”

Waalse transporteurs vragen “correcte en rechtvaardige tolheffing”

“Wij zijn niet tegen het feit dat we een taks moeten betalen – we doen het in andere landen – maar die tolheffing moet correct en rechtvaardig zijn”, verklaarde een van de vier tegenwoordigers van kleine wegvervoerders die gedurende twee uur werd ontvangen op het kabinet van Waals minister van Begroting Christophe Lacroix.

Sinds gisteravond blokkeren vrachtwagenchauffeurs opnieuw meerdere wegen in Wallonië. De belangrijkste eis van de actievoerders is dat er rekening wordt gehouden met kleine familiale bedrijven bij het berekenen van de tolheffing.

De kleine transporteurs hadden het ook over de transportfederaties UPTR en Febetra. “We hadden hen het vertrouwen gegeven maar ze zijn ons vergeten. Het gaat niet over hen, maar over ons, de kleine bedrijven, die een uitweg moeten vinden”, aldus een aanwezige transporteur. “Het zijn niet de belastingen die omhoog moeten, maar eerder de kosten die moeten verminderen”, aldus een andere vrachtwagenchauffeur. Als de actie vandaag zo’n omvang neemt, is dat omdat de sector gedurende vele jaren klappen krijgt zonder te klagen, preciseerde een andere vertegenwoordiger.

N-wegen
De chauffeurs voelden zich gehoord na afloop. Ze konden hun economische toestand als kmo uitleggen en deden ook voorstellen. Onder meer het schrappen van de kilometerheffing op sommige trajecten, zoals de N-wegen die sterk worden gebruikt door kleine, nationale transportbedrijven. De autowegen in Wallonië blijven betalend, in het bijzonder voor internationaal wegvervoer.

Voor Waals minister Lacroix vraagt dit idee bedenktijd maar bovenal rekenwerk, om na te gaan of het realiseerbaar is. “Het probleem is dat sommige gemeenten voor de kilometerheffing zijn omdat de vrachtwagens hun grondgebied aandoen en hinder meebrengen”, aldus minister Christophe Lacroix.

Hij riep de vrachtwagenchauffeurs op tot kalmte, nadat chauffeurs in Feluy een blokkade hadden opgeworpen. In Feluy bevindt zich de brandstofreserve voor de luchthaven van Charleroi.

De vier vertegenwoordigers beloofden die boodschap over te maken aan hun collega’s. “We kunnen niet beloven dat iedereen dat aanvaardt”, waarschuwde een transporteur.

Reacties