Wij zijn echt meer niet de enigen…………..

Wij zijn echt meer  niet de enigen…………..

Kraanmachinist Marcel van Haaften raakte zijn baan kwijt aan een Roemeen die veel goedkoper was. “Hij verdient 1 euro bruto per uur. Daar kun je niet tegenop. Ik ben gewoon kapotgemaakt.”

Honderden Roemenen werken op Nederlandse scheepswerven voor 1 euro bruto per uur, blijkt uit cijfers van de FNV. “Het zijn volstrekt malafide praktijken. Werkgevers, zoals mijn oude baas, ontduiken de Nederlandse cao, tillen de schatkist en knijpen de Roemenen uit”, vindt Marcel van Haaften.

Marcel werkte vijf jaar voor GS Yard in het Groningse Waterhuizen en verloor zijn baan als kraanmachinist. Aan een Roemeen. “Hij zit nu zonder de juiste papieren op mijn kraan. Spreekt de taal niet en werkt 56 uur per week. Voor een appel en een ei.”

Gezondheid
Door handig te shoppen betalen werkgevers nauwelijks loonbelasting en sociale premies voor hun Roemeense krachten. Van Haaften:”Ik streek 2400 euro netto per maand op. De Roemeen die voor mij in de plaats is gekomen, krijgt minder dan de helft.”

Dat Roemenen zo weinig betaald krijgen komt volgens de FNV door een achterhaalde Europese regeling. Dank zij die A1-regeling hoeven voor die werknemers nauwelijks belastingen en sociale premies te worden afgedragen. Ooit, in de beginjaren van de Europese Unie, was die regeling met de beste bedoelingen opgezet maar is inmiddels verworden tot een verdienmodel op de Europese arbeidsmarkt.

Geen Nederlander meer te vinden
“Tegen die oneerlijke concurrentie kun je gewoon niet op. Hoe goed je ook bent, hoe hard je ook werkt”, stelt kraanmachinist Van Haaften. Hij vervolgt: “Als je over de scheepswerven loopt, zie je bijna geen Nederlanders meer. Het zijn bijna overal Polen en Roemenen. Alleen op kantoor zitten nog wat Nederlanders. En mensen die er nog wel werken; voelen het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Het is een kwestie van tijd dat ze het veld moeten ruimen voor een Roemeen. Zij worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld.”

Klik HIER voor het hele verhaal.

Reacties